Lichaamsgerichte therapie

 

Ons lichaam spreekt een zeer directe taal. Lichaamstaal is zeer to the point als het gaat om reageren op gebeurtenissen en contacten met anderen. Onze taal is ook vol van uitdrukkingen die dat weergeven: "je schouders er onder zetten", "iets verbijten", "je rug rechten", "verstijven van schrik".Ieder mens is een systeem op zich, met gevoel en verstand, met hart en ziel. Als er een balans is in de dynamiek tussen gevoel, verstand, hart en ziel zien we een levendig en bezield persoon.

Vaak hapert die dynamiek en ontstaan er signalen (klachten, onvrede, kwalen, stress, etc.) die aangeven dat het "systeem" mens niet goed functioneert. Elk mens bestaat, groeit en ontwikkelt zich ook in relatie met anderen. Contact met anderen is nodig om onszelf te ervaren en om ons innerlijk verder te ontwikkelen. Mensen raken ons juist op de gebieden waar we kunnen groeien.

 

De ontwikkeling verloopt het mooiste als de dynamiek van mijzelf naar de ander in balans is. Dat wil zeggen: als ik mijzelf kan uitdrukken naar de ander en als ik kan ontvangen wat de ander naar mij uitdrukt. Dit proces van wisselwerking en wederkerigheid wordt dan een bron van creativiteit. Ademen is leven. De wijze waarop we ademen vertoont een nauwe relatie met de beweeglijkheid van ons lichaam en het toestaan van gevoelens. In ons lichaam zijn verschillende gebieden waar de ademstroom blokkeert en waar sterke spierspanningen of pijnlijke plekken ontstaan. Zo vormt iedereen een eigen lichaamshouding. Deze houding vertelt ons veel over de houding waarmee we in het leven staan.

Bio-energetische analyse

In de bio-energetische analyse is een model ontwikkeld waarin verschillende lichaamshoudingen (ook wel lichaamskarakters genoemd) een plaats krijgen. Met een scala aan technieken en oefeningen kunnen we leren waarnemen hoe de ademstroom in ons lichaam verloopt en waar deze geblokkeerd is. Dan ontstaat de mogelijkheid te ontdekken hoe we meer beweeglijkheid, veerkracht en draagkracht kunnen ontwikkelen.

 

Adem

Adem en energie zijn met elkaar verweven. Van nature stroomt er energie door ons lijf. In de oude Chinese geneeskunst ontwikkelde men vanuit dit gegeven de acupunctuur. In het bio-energetisch werk met het lichaam proberen we opnieuw de energiestroom te ervaren en ook toe te laten. Het kenmerk van energie is trilling. Deze trilling is voelbaar als een zachte stroom of tinteling of een schokkende beweging.

 

Het kan een sterke vibratie of een kabbelende stroom zijn. Soms is het een zich verspreidende warmtegolf. Verschillende uitingsvormen, allemaal zijn het vormen van de levensenergie die in ons stroomt .Het opnieuw waarnemen en ervaren van deze authentieke levensenergie is soms aanleiding voor verrassende ontdekkingen. Een cliënt zei een keer vol verbazing: hé, ik voel me eigenlijk heel blij! Soms kunnen er ook als het ware uit de diepte heftiger gevoelens opborrelen zoals boosheid, gevoelens van angst , onzekerheid of verdriet.

 

Het ervaren van de stroom van energie brengt vaak een gevoel van innerlijke rust die ook de draagkracht geeft om de gevoelens, die nú spelen te voelen en te aanvaarden en bijvoorbeeld de levensvragen waarop niet meteen een antwoord is, te erkennen.